Minidocumentaire over Sorghumbier

vrijdag 30 september 2016

In opdracht van uitgever Performis maakte Versteeg Video en Redactie de minidocumentaire over sorghumbier. Hierin vertelt Martijn Stevens, ontwikkelaar en voortrekker van het Sorghumbier, over zijn project waarin een koppeling wordt gemaakt tussen innovatie in food (glutenvrij bier) en de afgeleide toepassingen in de biobased economy (verwerking van de sorghumvezels). Stevens weidt uit over de circulaire en duurzame economie zoals deze op een Landstadbrouwerij tot wasdom kan worden gebracht. Hij gaat vervolgens in op zijn idee voor een glutenvrij speciaalbier van eigen bodem, gemaakt van het exotische graansorghum. Om te kijken of zijn idee levensvatbaar is, werkt Martijn samen met innovatieve partners voor de teelt en de verwerking van het graan en de plantreststoffen. De sorghum bloempluimen worden gebruikt als bijsteek in boeketten. Het rijpe sorghum graan voor het mout. De reststromen worden verwerkt tot producten zoals bierviltjes of zelfs bierkratten van bioplastic.

De documentaire is gemaakt op aangeven van Patrick Lemmens, betrokken bij het BioTreatCenter en de Greenport Venlo. De opdrachtgever Performis gebruikt de documentaire om de content op de websites van haar tijdschriften te verrijken. Het filmpje is sinds het najaar van 2016 te vinden in het nieuwsoverzicht op de website van het magazine Agro & Chemie.