Windbox
Aanleiding:
Wereldwijde is voedselvoorziening en voedselveiligheid een uitdaging. Er zijn grote verschillen tussen continenten. Het ene continent kampt met voedseltekorten terwijl op andere continenten er sprake is van overproductie en verspilling van voedsel in de productieketen. In het geval van versproducten is het soms lastig om deze verspilling tegen te gaan. Het langer houdbaar maken van (tweede keus) versproducten maakt dat er meer flexibel met deze producten gewerkt kan worden en deze niet weggegooid hoeven te worden maar verwerkt kunnen worden in langer houdbaar voedsel. Door deze producten te drogen worden ze langer houdbaar gemaakt en nemen ze tegelijkertijd in volume en gewicht af met waardoor transport ervan goedkoper en gemakkelijker kan. Naar verwachting blijft het product behouden van de oorspronkelijke voedingswaarde. De normale droogtechnieken zijn duur in energieverbruik of kunnen alleen kleinere volumes aan.
Het werkingsprincipe berust op het feit, dat als je materiaal door de geluidssnelheid brengt, je in eerste instantie veel energie er in moet stoppen om door de geluidsbarrière te komen, maar vlak nadat je er doorheen bent, komt er ook erg veel energie vrij.
Een nieuwe techniek van Green Point Systems biedt kansen voor de tuinbouwsector om verspilling tegen te gaan en om meerwaarde te creëren voor vooral reststromen van tuinbouwbedrijven.






